Ki­reä ra­hoi­tus pa­kot­tai­si poh­joi­sen uu­det maa­kun­nat leik­kausau­to­maat­tiin

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston piirihallitus on huolissaan Sipilän hallituksen ajaman sote-ja maakuntauudistuksen kireästä rahoituksesta ja siihen liittyvästä sitovasta budjettirajoitteesta. Hallituksen esittämä rahoitusmalli leikkaisi eniten juuri Pohjois-Suomesta. Toukokuussa julkistettujen uusien laskelmien mukaan Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Lapin maakuntien valtion rahoitus leikkaa kulukasvun niin alhaiseksi, että maakuntien olisi pakko keskittää palvelut keskuskaupunkeihin. Tämäkö on keskustalaisten ja Sipilän tavoite? Uhkana on, että nuo maakunnat jouduttaisiin liittämään Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan, kun rahat loppuisivat jo muutaman vuoden kuluttua. Missä oli rahoitusmallia rustattaessa hallituspuolueiden Pohjois-Suomen keskustan ja kokoomuksen kansanedustajien edunvalvonta, entä missä oli sinisten ministeri?

Myös Pohjois-Pohjanmaalle tulisi tiukka rahoitusraami, sillä maakunnille tulevat Maakuntien tilakeskus Oy:n tilavuokrat söisivät rahoitusta kohtuuttoman paljon. Monimutkaisessa valtio-omisteisessa tilakeskusjärjestelyssä esimerkiksi OYS:n välttämätön sairaalainvestointi olisi huomattavasti kalliimpi uudessa maakunnassa kuin oma rakentaminen halvemman lainan turvin. Uuden Suomen blogissa HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen avaa rahoitusmallin ja Maakuntien tilakeskus Oy:n vuokrakiskonnan kaikessa karmeudessaan.

Lisäksi kokoomuksen ajama valinnanvapaus toisi vähintään aluksi lisäkustannuksia, kuten eduskunnan puhemies, ex-ministeri Paula Risikko (kok) on julkisuudessa todennut jo yli vuosi sitten. Etenkin Oulun seudun osalta kustannukset voisivat nousta pilviin, jos yhä useampi valitsisi yksityisen sote-keskuksen. Palvelujen yhteensovittamisen kannalta välttämättömät ict-kustannukset pakottaisivat myös palveluiden leikkauksiin. Eikä tässä kaikki, korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen palkkojen harmonisointi korkeimpien palkkojen mukaisiksi toisi lisäpainetta maakuntien rahoitukseen, vaikka se olisikin oikeudenmukainen ja tarpeellinen kustannus.

Onko Pohjois-Pohjanmaan maakuntavalmistelussa tehty laskelmia, miten uusi maakunta voisi selvitä ilman julmia palvelujen leikkauksia ja keskittämistä näissä kustannuspaineissa? Niistä olisi syytä keskustella myös julkisesti ennen kuin eduskunta tekee päätöksensä. Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston mielestä rahoitusperusteita on muutettava, ettei sote-uudistuksesta tulisi heti alkuun leikkausautomaattia. Siitä kärsisivät eniten paljon sairastavat ja pienituloiset ihmiset.

Voi tosin hyvinkin olla, että perustuslakivaliokunta on puuttunut sote-rahoituksen epäoikeudenmukaisuuteen tämän kirjoituksen ilmestyessä. Koko sote- ja maakuntauudistuksen suhteen voi muutenkin tapahtua hyvin nopeasti jotain ennalta arvaamatonta.

Olli Kohonen
Oulu
Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja

Heidi Haataja
Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston varapuheenjohtaja
Liminka

Sari Janatuinen
Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston varapuheenjohtaja
Kempele