Oulussa tämän kesän kuumin puheenaihe on siirtyminen kotipalveluissa kylmänä kotiin tuotaviin aterioihin. Noin viikon ajan kotiateriapalvelun piirissä olleet oululaiset ikäihmiset ovatkin saaneet itse lämmitettävän aterian (cook and chill -ateria), josta maito, levite ja leipä on jätetty pois. Tätä palveluiden heikennystä ei tule hyväksyä.
Kuntapalvelujen yksityistämisen myötä keittiötoiminnan keskittäminen suuryksikköihin tuli vallitsevaksi suuntaukseksi maassamme ja ruoan valmistusmalleihin tulivat erilaiset kypsennys-jäähdytys-menetelmät. Cook and chill -ateria (kuumenna ja kylmennä) valmistetaan keskuskeittiössä, ja se jäähdytetään nopeasti ja kuljetetaan pari kertaa viikossa jakelupisteisiin lämmitettäväksi. Menetelmä kehitettiin Yhdysvalloissa halvan energian vuosina 1960-luvulla.
Maassamme useita keittiöverkkoselvityksiä tehnyt konsulttiyhtiö Damico Oy suosittelee, että tulevaisuudessa uuden Oulun 37 valmistuskeittiöstä luovuttaisiin ja toiminta keskitettäisiin kolmesta yhdeksään keskuskeittiöön. Perinteisen kuumatuotannon rinnalle otettaisiin merkittävään käyttöön cook and chill -valmistusmenetelmä. Konsulttiyhtiön mukaan tulevat ”säästöt syntyvät mahdollisuudesta kehittää aitoa toiminnan tuottavuutta.”
Luomun ja lähiruoan ystävän tulisi huolestua suurkeittiöiden, teollisen ruokatuotannon esiinmarssista. Ruoan jäähdyttäminen, säilyttäminen, uudelleenlämmittäminen ja kuljetus tulevat lisääntymään. Myös pakasteiden ja puolivalmisteiden käyttö lisääntyvät. Kärsivätkö tällöin ravintoarvot, koostumus ja maku? Entä kasvaako jätemäärä ja millaiseen ruokailukulttuuriin tällöin lapsia ja nuoria kasvatetaan ja ohjataan? Mikään ei estäisi tulevaisuudessa tilaamasta suoraan ulkomailta pakasteita, ja keittiöt toimisivat vain lämmityspisteinä, jos selvitys muuttuu todeksi loppuvuodesta.
Viime vuonna kaupunki ja sähköalan yritys Schneider Electric järjestivät opetustoimen kanssa energiakilpailun peruskoulujen oppilaille. Sen tavoitteena oli mm. opastaa koulujen oppilaita, opettajia ja muuta henkilökuntaa järkevään sähkön ja veden kulutukseen. Suunniteltu hanke on ristiriidassa tämän ja kaupungin energiasäästötavoitteen kanssa. Tutkimusten mukaan jo pelkästään kypsennys- jäähdytys-lämmitys-menetelmä voi nostaa annoksen kokonaishintaa kahdesta kolmeen prosenttia verrattuna perinteiseen ruoanvalmistukseen.
Viisasta olisi hylätä suurkeittiösuunnitelmat. Pienistä valmistuskeittiöistä luopuminen nimittäin helpottaisi isojen kansainvälisten yritysten asemaa kilpailutilanteissa paikallisten tuottajien kustannuksella. Suurkeittiöiden rakentamiseen, laitehankintoihin ja kuljetuskalustoon aiotut rahat tulee kohdentaa mm. olemassa olevien keittiöiden peruskorjaukseen. Lisäksi Serviisin toimintojen ulkoistamisesta ja pääosin naistyöntekijöiden vähentämisestä tulee luopua.
Joensuun valtuusto hylkäsi viime vuonna samansuuntaiset keskuskeittiösuunnitelmat. Asian valmistelussakin oli jäänyt suuri käyttäjäryhmä, lapset ja nuoret, kuulematta. Millaisia käyttäjäryhmiä Oulun valmistelussa on kuultu?
Mauno Murtoniemi
opettaja
valtuutettu
Julkaistu Kaleva-lehdessä 20.7.2012.