Seppo Karjalainen: Vielä kerran lasten ja nuorten harrastamisen maksuttomuudesta

Karjalainen-Seppo-199x300Monien lehtien yleisöosastokirjoituksissa on tuomittu Oulun kaupungin virkamiesten ehdotus poistaa alle 18-vuotiaiden maksuttomuus Oulun liikuntatiloissa. Yli 3000 ihmistä allekirjoitti netissä olleen adressin. Monta vuotta nuorten valmentajana toimineena haluan tuoda oman näkemykseni asiaan.

Kaikissa lajeissa nuorten/lasten harrastamisen kustantavat pääosin vanhemmat. Oululaisten seurojen kilpailu- ja pelimatkat kohdistuvat suurelta osin Etelä-Suomeen. Matkakustannukset ovat huomattavasti suuremmat kuin vastaavilla etelä Suomen urheilevilla nuorilla. Esimerkiksi kärppäpelaajien vanhemmat maksavat huomattavia summia yksistään matkustamisesta johtuvia maksuja. Jos maksuttomuus poistuu, monen nuoren harrastamismahdollisuus tyssää yksinkertaisesti siihen, ettei vanhemmilla ole varaa maksaa kuukausimaksuja. Olen keskustellut asiasta monien vanhempien kanssa, joiden lapset harrastavat eri liikuntalajeja, kaikkialta tulee sama viesti.

Kalevassa 3.9.2014 oli hyvä juttu ODL:n PAKU-projektista, joka tarjoaa matalan kynnyksen harrastustoimintaa 8 – 16 vuotiaille lapsille ja nuorille. Toiminta on maksutonta. Tällainen toiminta on parasta mahdollista toimintaa syrjäytymisen estämiseksi. Jos maksullisuus tulisi voimaan, kaiken tämäntyyppisen toiminnan toteuttaminen vaikeutuisi tai pahimmassa tapauksessa loppuisi kokonaan.

Maksuttomuuden poistamista selitetään säästösyillä. Uskon vakaasti, että jokainen euro mitä tästä mahdollisesti tulisi säästöjä, muuttuu Oulun terveys- ja sosiaalipuolen menojen kasvuksi.

Oulu on saanut hyvää mainetta lasten ja nuorten liikunnan tukemisella, joten jatketaan entisellä hyväksi todetulla toimintamallilla.

Satsatkaamme lapsiin ja nuoriin. Heissä on Oulun tulevaisuus.

Seppo Karjalainen
emeritusvalmentaja
Oulun Kärpät 46 johtokunnan jäsen