Nuor­ten syr­jäy­ty­mi­sen eh­käi­syyn kor­kean ta­son työ­ryh­mä

Tilastojen mukaan nuorten huolestuttava syrjäytymiskehitys on alueellamme pahempi kuin maassa keskimäärin, vaikka yleisesti työllisyystilanne on parantunut. Koulutuksen puute peruskoulun jälkeen on suurin yksittäinen syy nuorten työttömyyteen. Pitkittyneen työttömyyden myötä nuorten elämään tulee helposti päihteiden väärinkäyttö, ulosottokierre, väkivaltainen käyttäytyminen ja yhteiskunnan ulkopuolelle ajautuminen, piiritoimikunnan kannanotossa todetaan.

Syrjäytymiskehityksen ehkäisemiseksi tarvitaan ongelmien varhaista havainnointia jo neuvolassa, päiväkodissa ja peruskoulussa. Henkilökunnalle tulee antaa aikaa ja välineitä tukea lasten selviytymistä vaikeuksista ja innostaa lapsia opiskeluun. Kaikilla vanhemmilla ei ole voimavaroja riittävästi lastensa kannustamiseen.

Työryhmän tulee piiritoimikunnan mukaan selvittää, millä toimenpiteillä ja rahoituksella lasten varhainen syrjäytymiskehitys voidaan ehkäistä.

Työryhmän tulee selvittää myös jo syrjäytymiskierteessä olevien nuorten tämän hetken määrä ja tilanne. Selvityksessä tulee näkyä esimerkiksi peruskoulun jälkeen koulutuksen ulkopuolelle jääneiden sekä alle 25-vuotiaiden kouluttamattomien määrä ja tilanne kunnittain ja maakuntatasolla. Lisäksi työryhmän tulee selvittää, millä toimenpiteillä nämä nuoret saadaan mukaan koulutukseen ja työelämään.

Alueellamme on useita hyviä toimintamalleja välityömarkkinoista, mutta paikkoja ei ole riittävästi eikä jokaisessa kunnassa tarjolla, lisäksi kokonaisvaltainen koordinointi puuttuu. Eri puolilla maata on kehitetty uusia, vaikuttavia toimenpiteitä ja hyviä käytäntöjä, joista voidaan ottaa oppia. Nuorten kanssa työtä tekevien toimijoiden yhteistyö ja toiminnan koordinointi vaativat uudelleenarviointia. Tärkeintä on nähdä toiminnan pitkäjänteinen merkitys ja löytää riittävät resurssit ehdotettaville toimenpiteille.

(Tiedote 6.2.2008)