Toi­min­ta­suun­ni­tel­ma 2010

Vuoden 2010 toimintasuunnitelma hyväksyttiin piirin syyskokouksessa Muhoksella sunnuntaina 29.11.2009.

Yleistä

Tulevan toimintavuoden pääpainopisteet ovat eduskuntavaaleihin 2011 valmistautuminen, järjestötoiminnan uudistaminen, puoluekokous sekä kuntapolitiikan kehittäminen. Vasemmistoliitto perustettiin 28.–29.4.1990, eli siitä tulee toimintavuonna kuluneeksi 20 vuotta. Piirijärjestö korostaa juhlavuonna punavihreyttä, kestävää kehitystä ja oikeudenmukaisuutta. Toimintavuoden juhla- ja vaalitilaisuuksissa kehotetaan puoluetoimijoita suosimaan myös luomu- ja lähiruokaa sekä reilun kaupan tuotteita.

Valmistautuminen vuoden 2011 eduskuntavaaleihin jatkuu vuonna 2010. Heti vuoden alussa on tarpeellista tehdä koko Pohjois-Pohjanmaata kattava toimintaympäristön analyysi: tutkitaan edellisten vaalien tuloksia ja pohditaan, mitkä asiat ovat sen jälkeen muuttuneet alueellisesti ja poliittisessa ympäristössä. Pyydetään kunnallisjärjestöjä arvioimaan muutoksia ja toimittamaan ne piirille. Analyysin perusteella mietitään, mille alueille ja miten on syytä erityisesti painottaa vaalityötä ja mistä pitäisi löytää ehdokkaita. Syytä on pohtia myös vaalityön haasteita ja ongelmia.

Piirijärjestö asettaa 14 ja Kainuun piiri 4 eduskuntavaaliehdokasta. Ehdokkaiden kartoittamista jatketaan ja tavoitteena on, että valtaosa piirijärjestön 14 ehdokkaasta on tiedossa 30.4.2010 mennessä, jolloin ehdokkaat voidaan nimetä puoluekokousedustajiksi. Loput ehdokkaat nimetään juhannukseen mennessä. Tavoitteena on saada ehdokkaiden kesken terve kilpailu ehdokkuudesta. Jäsenäänestys eduskuntavaaliehdokkaista on hyvä keino lisätä myös jäsenistön aktiivisuutta.

Tavoitteena on saada ehdokasjoukkue, jossa alle 30-vuotiaita on vähintään 20 prosenttia ja joka on ikärakenteeltaan koulutuksellisesti monipuolinen, alueellisesti kattava ja sukupuolten tasa-arvoa kunnioittava. Tärkeää on myös se, että kukin ehdokas on vahvasti sitoutunut vaalityöhön. Oulun vaalipiirissä tapahtuneiden muutosten johdosta on realistista asettaa tavoite neljästä kansanedustajasta. Piirijärjestö laatii heti alkuvuodesta piiritoimikunnan johdolla eduskuntavaalisuunnitelman.

Yleisestikin ottaen piiritoimikunnan roolia eduskuntavaalityössä lisätään: sen tulee olla aktiivinen toimija eduskuntavaalityössä paitsi suunnannäyttäjänä, myös käytännön toimijana. Piiritoimikuntien vastuuta oman alueensa eduskuntavaalityöstä lisätään. Jokaiselle ehdokkaalle täytyy saada vaalipäällikkö ja tukiryhmä ja tähän työhön valjastetaan kaikki piirijärjestön aktiivit. Ehdokkaita koulutetaan yhteistyössä KSL:n kanssa. Tärkeää on saada myös kullekin ehdokkaalle tukiryhmä, jossa on monipuolisia osaajia. Vaalityössä tarvitaan taittajia, kotisivujen tekijöitä, poliittisten tekstien tekijöitä, mainoslehtisten luukuttajia, vaalitapahtumien järjestäjiä jne.

Piirijärjestön alueella toimii naisten toimintaryhmä Punaposket, jolta naisehdokkaat saavat tukea vaalityöhönsä mm. aiemmin ehdokkaina olleilta naisilta. Vaalirahoitus tulee olemaan iso haaste tulevissakin eduskuntavaaleissa. Siksi on tärkeää, että ehdokkuutta harkitsevien on hyvä tietää, paljonko piiri ja osastot voivat tukea rahallisesti vaalityötä. Osastojen tulisi suunnitella vaalirahoitustaan jo vuoden 2010 alussa ja myös vuoden 2011 osalta.

Yhteistyötä pohjoisten piirijärjestöjen kesken tiivistetään eduskuntavaaleissa. Keväällä ja syksyllä järjestetään pohjoisten piirijärjestöjen (Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi) kesken yhteiskokous eduskuntavaaleja silmällä pitäen. Piirijärjestön toiminnan avoimuutta ja aktiivisuutta lisätään. Puolueosastot järjestävät yhdessä piirijärjestön kanssa alueellisia tapahtumia, jotka tukevat eduskuntavaaliaktiivisuuden nostoa.

Järjestötoiminta aktiivisemmaksi

Tulevana vuonna jatketaan järjestötoiminnan kehittämistä, jotta piirijärjestön, kuntien luottamushenkilöiden ja puolueyhdistysten toiminta tehostuu. Oulusta alkanutta järjestörakenteen tehostamista jatketaan koko piirijärjestön alueella. Eduskuntavaalimenestys riippuu paljon siitä, miten saamme puolueosastot ja perusjärjestöt toimimaan ja näkymään ulospäin esim. lehtien yleisönosastoissa ja eri tapahtumissa. Osastot toimivat aktiivisesti ehdokkaiden tukena. Kuntien sisäistä ja välistä yhteistyötä lisätään, samoin seutukuntakohtaista ajattelua.

Kuntapolitiikkaa tulee tehdä avoimemmaksi myös vaalien välillä. Ulospäin näkyminen on olennaista, jotta ihmiset tietävät, mitä ajattelemme asioista ja miksi toimimme niin kuin toimimme. Tärkeää on kirjoittaa yleisönosastoon valtuustoryhmän näkemyksiä, perustella kannanottoja ja tehdä aloitteita. Järjestetään ihmisiä kiinnostavia tilaisuuksia ajankohtaisista asioista, haastetaan muiden puolueiden valtuutettuja keskusteluun. Piirijärjestö järjestää vuosittain kuntapäivän valtuutetuille ja lautakuntien jäsenille.

Myös asiakohtaista ja aktiivista kampanjointia on järjestettävä kunnissa. On harkittava esimerkiksi mielenosoituksia terveysasemien säilyttämisen puolesta tai vaikka kampanjointia internetissä. Piiritoimikunnan roolia ja tehtäviä pohditaan vuonna 2010. Pitäisikö piiritoimikunnan normaalitoiminnan lisäksi tukea enemmän puolueosastoja vai ottaa kantaa poliittisesti ajankohtaisiin asioihin? Piiritoimikunta lisää yhteistyötä puoluetta lähellä olevien toimijoiden kanssa ja siksi kokouksiin kutsutaan myös ulkopuolisia asiantuntijoita.

Kokouksiin voidaan kutsua kunkin eduskuntavaaliehdokkaan tukiryhmäläinen, jos sellaista muuten ei ole piiritoimikunnassa. Piirijärjestö selvittää kaikkien osastojen toimintakunnon. Ne osastot, jotka eivät pidä lainkaan kokouksia, on parempi yhdistää toisiin osastoihin, että jäsenet pääsevät osallistumaan toimintaan. Tästä syystä kaikkia osastoja pyydetään toimittamaan vuoden 2009 vuosikokouksesta pöytäkirja ja sen liitteet (tilinpäätös) piirille huhtikuun loppuun mennessä.

Jäsenhankintakampanja käynnistetään vuonna 2010 Pohjois-Pohjanmaan piirin alueella. Piiritoimikunta valmistelee kampanjan. Uusille ja muualta muuttaville jäsenille järjestetään kahvikeskustelu joko osaston puheenjohtajan tai johtokunnan jäsenen toimesta kuukauden sisällä liittymisestä. Siinä kerrotaan, miten osasto toimii ja millaisia tapahtumia se järjestää, miten vaikutetaan kunnallispolitiikassa sekä tiedustellaan, mistä uusi jäsen on kiinnostunut. Uudet jäsenet on sitoutettava toimintaan mahdollisimman pian jäseneksi liittymisen jälkeen. Sitouttamisessa ensiarvoisen tärkeää on, että uusille jäsenille annetaan vastuullisia tehtäviä alusta pitäen.

Keväällä käydään myös seuraavat vaalit: Osuuskauppa Tradeka (postiäänestys 5.-25.3.2010), Osuuskauppa Arina (ehdokasasettelu helmikuussa, vaalit maalis-huhtikuussa) ja Oulun Osuuspankin edustajiston vaalit (huhtikuussa). Tavoitteena on saada näissä vaaleissa täydet ja monipuoliset ehdokaslistat ja sitä kautta hyvä vaalimenestys.

Ulkoinen ja sisäinen viestintä

Piirijärjestön sisäistä viestintää kehitetään, tavoitteena on puolueen poliittisten tavoitteiden ja poliittisen toiminnan tunnetuksi tekeminen sekä myönteisen kuvan vahvistaminen puolueesta. Viestintä on yksi avainalueista puolueen kannatuksen vahvistamisessa. Piirijärjestön nettisivujen päivitys on oltava ajan tasalla, ja siitä vastaa toiminnanjohtaja. Osastojen nettisivuista vastaavat osastot itse, mutta osastojen ajan tasalla olevat tiedot (puheenjohtaja, sihteeri ym. yhteystiedot) on toimitettava heti vuosikokouksen jälkeen piirin toiminnanjohtajalle tiedonkulun varmistamiseksi.

Myös valtuustoryhmän puheenjohtajan, valtuutettujen ja lautakuntien jäsenten yhteystiedot tarvitaan yhteydenpitoa ja kutsuja varten piiritoimistolle. Tavoitteena on kattava tiedonkulku puolueen koko organisaatiossa sekä jäsenten ja kannattajien dialogin ja toimintaan osallistumisen vahvistaminen. Tärkeää on, että jäsenet saavat tietoa ja pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan entistä paremmin yhdistysten ja piirijärjestön toimintaan.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston sähköpostilista (popovas(at)googlegroups.com) on saatava tehokkaampaan käyttöön. Puolueosastojen on rekrytoitava lisää jäseniä listalle. Piirijärjestön, valtuustoryhmien, puolueosastojen ja jäsenten väliseen yhteydenpitoon ja tiedonkulkuun on panostettava voimakkaammin. Jäsenistöä lähestytään myös aktiivi- ja osastopostilla. Puolueen käyttöön ottamat uudet www-sivut otetaan piirijärjestössä heti käyttöön kun se on mahdollista.

Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto luo omat Facebook-sivustonsa. Piirijärjestön on näyttävä paremmin myös mediassa. Ulkoisen viestinnän tavoitteena on tehdä Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto yhä näkyvämmäksi. Tämä palvelee niin uusien jäsenten kuin kannattajienkin hankinnassa. Yhdistyksiä ja valtuustoryhmiä kannustetaan tiedotteiden tekemiseen ja lähettämiseen alueensa lehdistölle esim. valtuustoryhmän nimissä.

Piirijärjestö valmistautuu poliittisen tavoiteohjelman laadintaan järjestämällä mm. tulevaisuuskeskusteluja yhdessä osastojen kanssa.

Yhteistyötä Kansan Tahdon kanssa tiivistetään

Kansan Tahto on suurten haasteiden edessä. Piirijärjestön ja lehden välistä yhteistyötä tiivistetään. Lehden rooli eduskuntavaaleissa on keskeinen ja yhteistyön muodot ja keinot selvitetään lehden ja piiritoimikunnan kesken. Kansan Tahto on Vasemmistoliiton ainoa kolmepäiväinen vasemmistolehti. Lehti on Pohjois-Suomen vasemmistoliittolaisille toimijoille ykkösnyrkki. Piirijärjestö tukee Pro Kansan Tahto -liikettä kolmepäiväisen vasemmistoliittolaisen paperilehden puolesta.

Puolueosastojen toivotaan tilaavan lehteä julkisiin tiloihin, kuten terveyskeskusten odotustiloihin tai hammashoitolaan. Myös kaikkien valtuutettujen toivotaan tilaavan Kansan Tahto ja kertovan, millaisia juttuja lehteen toivotaan lisää. Valtuutetut voivat olla aktiivisia myös itse lehteen päin juttuvinkeissä. Puoluekokous 18.–20.6.2010 Kesäkuussa puolueelle valitaan puoluejohto ja linjataan poliittiset tavoitteet Vasemmistoliiton Suomi 2011–2015, minkä pohjalta laaditaan myös eduskuntavaaliohjelma.

Piirijärjestö valmistautuu poliittisen tavoiteohjelman laadintaan järjestämällä mm. tulevaisuuskeskusteluja yhdessä osastojen kanssa. Tammikuussa puolueelta tulee ehdotus tavoiteohjelmaksi ja piirijärjestö järjestää seminaarin tärkeimmistä teemoista. Puoluekokoukseen piirijärjestö lähtee vaikuttamaan todennäköisesti maan vahvimpana piirijärjestönä. Tämän pitää näkyä myös puoluekokouksessa. Piirijärjestö valmistelee puoluekokousaloitteita 18.2.2010 mennessä.

Puoluekokoukseen valmistaudutaan myös tiivistämällä yhteistyötä erityisesti pohjoisten piirien välillä. Jäsenäänestys puoluekokousedustajista toimeenpannaan piirijärjestössä maaliskuun 20. ja huhtikuun 30. päivän välisenä aikana postitse.

Puolueosastojen toivotaan asettavan ehdokkaita. Puoluevaltuustoon valitaan sääntöjen mukaan 55 jäsentä. Puoluehallitus päättää tammikuun kokouksessa piirijärjestöjen (50 + 50) edustajien jakauman jäsenmäärän pohjalta. Piirijärjestöjen edustajat puoluevaltuustoon valitaan piirikokouksessa keväällä ehdollepanon pohjalta. Puoluekokous vahvistaa piirijärjestöjen edustajat puoluevaltuuston jäseniksi.

MUU TOIMINTA

Vappu

Vappua vietetään perinteiseen tapaan vappujuhlien merkeissä. Piirijärjestö kannustaa kuntia ja yhdistyksiä erimuotoisten vapputilaisuuksien ja -tapahtumien järjestämiseen. Perinteisesti vappumarssi on pidetty Iissä, Raahessa, Limingassa ja nykyisin myös Oulussa.

Ay-toiminta

Ay-toiminnan osalta on tiivistetty kanssakäymistä eri ammattiliittojen vasemmistolaisten aktiivien, luottamusmiesten ja toimitsijoiden kanssa. Piirijärjestön toimesta on tehty sähköpostilistaus Oulun vaalipiirin ay-vasemmistolaisille (oulunvpayvas(at)googlegroups.com). Piirijärjestön ay-aktiiveja kehotetaan liittymään ko. sähköpostilistalle (pyynnöt liittymisestä toiminnanjohtajalle). Piirijärjestö osallistuu ay-toimintaan edelleen aktiivisesti. Yhteistyötä tulisi edelleen kehittää myös SAK:n ulkopuolisten liittojen ja järjestöjen (STTK ja Akava) kanssa.

Piirin Vasemmistonaisten toimintaryhmä on Punaposket

Piirijärjestön alueella Vasemmistonaisten toiminta on aktivoitunut ja piirijärjestön naisaktiivit ovat olleet ideoimassa toimintaa. Vuonna 2010 on Vasemmistonaisten vuoro toimia Nytkis ry:n valtakunnallisena puheenjohtajana. Nytkiksen teemana on perhepolitiikka. Nytkiksellä on myös osasto Oulussa. Tavoite on rohkaista alueemme naisia ottamaan oma paikkansa toiminnassa ja päätöksenteossa. Piiri tukee toimintaryhmää taloudellisesti ja muilla sopiviksi katsotuilla keinoilla. Punaposket otti teemakseen mm. työelämän kysymykset. Toimintaryhmä kerää naisilta kokemuksia työelämästä teemalla ”milloin nainen on sopivan ikäinen työmarkkinoille?”. Kokemuksista työstetään kirjoitus yleisönosastoon ja herätetään ehkä räväkästikin keskustelua.

Keväällä Punaposket haastavat työnantajien edustajat keskusteluun Oulun Rotuaarille ja vastaamaan kysymyksiin. Naisten toimintaryhmän teemana on vahvasti myös kulttuuri ja sen tekeminen näkyväksi Vasemmistoliiton toiminnassa. Punaposket kerää vasemmistohenkisten kulttuuritoimijoiden yhteystietoja. Naisten luovuutta hyödynnetään jatkossakin toimintatavoissa, toimintaryhmässä luodaan suhteita uusiin ryhmiin ja kannattajiin sekä huomioidaan myös maakunnan monikulttuurisuus.

Vasemmistonaiset on aktiivinen toimija myös naisten yhteistoiminnan edistämisessä. Vasemmistonaisilla on oma sähköpostilistaus (punaposket(at)googlegroups.com) ja kiinnostuneita pyydetään liittymään ko. sähköpostilistan jäseniksi. Toimintaryhmään voi liittyä myös ilmoittamalla osoitteen ja kännykännumeron toiminnanjohtajalle.

Muut yhteistyötahot

Piirin yhteistyötahoja ovat mm. Vasemmistonuoret, SDPL:n piirijärjestö, TUL ja Eläkeläiset ry:n paikallisjärjestöt ja muut vasemmistolaista työväenliikettä lähellä olevat tahot. Yhteistyötä tiivistetään tarvittaessa myös muiden puolueiden kanssa asiakohtaisesti. Yhteistyötä on lisättävä myös kansalaisjärjestöjen suuntaan.

Koulutustoiminta

Koulutustoiminnan järjestämisessä painopiste on edelleen uusien jäsenten ja toimijoiden kouluttamisessa. Myös nykyisen jäsenkunnan koulutukseen on satsattava. Koulutuksen sisältöjä kehitetään ja rakennetaan yhteistyössä KSL:n kanssa (ns. Uusi ote –koulutus). Tavoitteena on lisätä valmiuksia kunnalliseen vaikuttamiseen, sähköiseen viestintään ja perusjärjestötoimintaan. Tilaisuuksia järjestetään niin keväällä kuin syksylläkin. Koulutuksesta ja tilaisuuksien järjestämisestä vastaavat Uusi ote –kouluttajat. Kouluttajien määrää piirijärjestön alueella pyritään lisäämään.

Keskustelutilaisuudet

Keskustelutilaisuuksia ja seminaareja järjestetään aina kun siihen on mahdollisuus, myös vaalien välillä. Yleisötapahtumia järjestetään ja niihin osallistutaan aktiivisesti. Piiri järjestää yhdessä kunnallisjärjestöjen ja ay-väen kanssa tilaisuuksia työttömyydestä, elinkeinopolitiikasta ja työelämän ajankohtaisista kysymyksistä. Talous Vuoden 2010 talous tähtää siihen, että talous vahvistuu erityisesti vuoden 2011 eduskuntavaaleja silmällä pitäen. Rahankäytössä ollaan varovaisia: tulevana toimintavuonna satsataan erityisesti eduskuntavaaleihin, mutta rahaa on jäätävä myös muun järjestötyön hoitamiseen.

Hallinto

Piirijärjestön kokousten ajankohdat katsotaan tarkemmin piirikokouksen yhteydessä. Piiritoimikunta kokoontuu toimintakauden aikana noin kahdeksan kertaa ja työvaliokunta aina tarvittaessa. Piiritoimikunnan kokoonpanossa on painotettava kokouksiin osallistumisen aktiivisuutta, sillä piiritoimikunnan kokouksia on jouduttu perumaan päätösvallan puutteen vuoksi.

Kulttuuri

Kulttuuri on tärkeä osa vasemmistolaista liikettä niin henkisen elämän uudistajana kuin kehittäjänä. Vasemmistoliitto tukee kulttuurialan toimijoita maakuntamme myönteisinä esilläpitäjinä ja tiedottaa kulttuuritapahtumista erityisesti piirijärjestön omalla sähköpostilistalla.

Snellmanin sanoi aikanaan, että kulttuuri on ihmisen selkäranka. Vasemmistolaisen työväenliikkeen alkuajoista asti sen merkitys ymmärrettiin henkisen elämän uudistajana kuin kehittäjänä. Sivistys ja kulttuuri kulkevat käsi kädessä. Kulttuurin puolella piirijärjestön tulisi asettaa tavoitteita ja toimia etsiä keinoja ja vaikuttamisen kanavia, jotta myös henkinen hyvinvointi ja uudistuminen saataisiin paremmin käyntiin.

Erilaiset kulttuuriyhdistykset tekevät harrastajapohjalta hyvää työtä. Kulttuurimäärärahoja supistetaan ja ne ovat yleensä aina ensimmäisinä kohteina kuntien ja valtion leikkuulaudalla. On tehty tutkimuksia, joissa todetaan kiistattomasti, että monipuolisella kulttuuritarjonnalla ja sen kokemisella on hoitava ja osin jopa parantava vaikutus ihmiseen ja fyysiseen jaksamiseen.

Erilaisia taidemuotoja käytetään jopa sairauksien hoidossa. Kulttuurilla on myös työllistävä vaikutus. Nämä pienet ja yksittäiset kulttuuriyrittäjät on nähtävä positiivisena voimavarana ja piirijärjestö omalta osaltaan toimii näiden kanssa yhteistyössä. Ohjenuorana on, että satsaus kulttuuriin on satsausta kestävämpään tulevaisuuteen. Se luo pohjan sivistykselliselle ja henkiselle pääomalle ja sen kasvulle.