Sep­po Kar­ja­lai­nen: Työ­tur­val­li­suus on kaik­kien oi­keus

Karjalainen-Seppo-199x300Työturvallisuuspalkinnon (21.10) saatuani olen miettinyt syvällisemmin työturvallisuutta ja työsuojelua. Olen miettinyt mitä kaikkea näihin kahteen sanaan liittyy ja ketä kaikkia sanat koskettavat ja miten eri ihmiset ne sisäistävät. Työturvallisuuslaki turvaa työntekijän turvallisuutta. Laki määrittelee yksityiskohtaisesti työnantajan ja työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia.  Näiden kahden osapuolen yhteistyön tuloksena syntyy yritykseen työturvallisuuskulttuuri. Esimerkkinä yhteistyön merkityksestä on työsuojelupäällikkö Kimmo Leskisen ja alle kirjoittaneen saama työsuojelupalkinto. Hyvistä työturvallisuuskulttuureista on paljon hyviä esimerkkejä, mutta mietitäänpä asiaa toiselta kantilta.

Heti seuraavana aamuna sain yhteydenoton omaishoitajalta. Hän kertoi hänelle sattuneesta työtapaturmasta ja sen käsittelystä. Menemättä yksityiskohtiin, asian hoitaminen on ollut ala-arvoista. Omaishoitajat tekevät yhteiskunnalle äärimmäisen tärkeää työtä, heidän saamansa rahallinen korvaus on niin pieni, ettei yhdenkään omaishoitajan motiivina ole raha. Työssä jaksaminen on koko ajan äärirajoilla. Hyvästä syystä eri medioiden kirjoituksissa ja keskusteluissa omaishoitajien lomaoikeudet ja ym. etuudet ovat nousseet esille. Puhelun jälkeen aloin miettiä heidän työtänsä työturvallisuuden kautta. Millä keinoilla taataan omaishoitajienkin oikeus turvalliseen työn tekemiseen? Työturvallisuuslain työnantajalle kohdennetut velvoitteet tulisi kohdistaa kuntaan, joka on tehnyt omaista hoitavan henkilön kanssa toimeksiantosopimuksen. Työtapaturmavakuutus, sairauspoissaolon aikaisen hoidon järjestäminen ja kaikkinensa työnantajan huolehtimisvelvoite tulee koskettaa omaishoitajienkin työtä.

Meillä kaikilla on oikeus turvalliseen työhön. Vaikka työ tehtäisiinkin omassa kodissa, eikä päivän työt pääty määrätyllä kellonlyömällä, työstä johtuva liiallinen kuormitus ei saa sairastuttaa työntekijää. Omaishoitajien tuottaman työpanoksen rahallinen arvo on merkittävä, joten on yhteiskunnan etu hoitaa heidän asiat, siten ettei hoitaja tunne tulleensa heitteille jätetyksi, niin kuin minuun yhteyden ottanut henkilö kuvaili olotilaansa.

Seppo Karjalainen