Sep­po Kar­ja­lai­nen: Alue­po­li­tiik­ka sal­lit­tua, jo­pa toi­vot­ta­vaa

SeppoKarjalainen-5395Kaikki puolueet ovat, näin vaalien alla, profiloituneet luonnonsuojelupuolueiksi. Yleisönosastokirjoituksissa on otettu kantaa mm. bioenergian voimakkaampaan käyttöön ja onhan se hyvä, että kaikilla puolueilla on yhteinen näkemys asiasta. Vai onko?

Pohjoisen asukkaan silmin katsottuna, puurakentamisen kehittäminen ja lisääminen on jäänyt vähälle huomiolle. Puurakentaminen on nimenomaan Pohjoisen ja Kainuun aluepolitiikkaa. Suomessa puusta rakennettujen pientalojen osuus taitaa olla 90 % tuntumassa, mutta julkisten rakennusten ja pienkerrostalojen osuus viiden prosentin hujakoilla. Jos vertaa naapuriimme Ruotsiin, julkisten ja pienkerrostalojen osuus kaikesta rakentamisesta on 10 – 20 %. Ranskassa osuus on noin 20 %. Suomi on kuitenkin tunnettu hyvin hoidetuista metsistään.

Valtakunnallisia tavoitteita ajatellen puurakentaminen on parasta ilmastopolitiikkaa. Puuta sahatessa syntyy aina haketta ja energiajakeita joita voidaan hyödyntää teollisuuden raaka-aineena. Suomessa on yli viiden miljardin euron korjaus- tai uudelleenrakentamistarve kunnallisissa rakennuksissa homevaurioiden takia. Pudasjärven 10 000 neliön hirsisen koulukeskuksen rakentaminen on valtakunnallisesti merkittävä päänavaus. Jos esimerkiksi Helsinkiin suunniteltu Lastensairaala rakennettaisiin ekologisesti suomalaisesta kotimaisesta puusta, hyötyisivät sekä lapset, ilmasto että kansantalous.

Alueellisesti katsottuna puurakentamisen lisääminen luo työpaikkoja tänne Pohjoiseen ja Kainuuseen. Meillä on metsiä, työvoimaa ja osaamista omalta alueelta riittävästi. Puurakentamisen lisääntyessä se luo koulutuspaikkojen tarvetta muuallekin kuin isoihin kasvukeskuksiin. Yhtenä esimerkkinä, Kemin Ammattiopistoon on avattu CLT – puuelementtien tuotantolinja. Se taitaa olla Suomen ainoa teollinen CLT-levyjen valmistuspaikka. CLT- tekniikkaa käytetään rakentamiseen varsinkin Keski-Euroopassa, nyt sitä testataan Suomen vaihteleviin kosteusoloihin sopivaksi. Kunnilla on kaavoitusmonopoli, jonka avulla puurakentamista voidaan vauhdittaa ratkaisevasti. Tästä hyvänä esimerkkinä edellä mainittu Pudasjärven koulukeskus, mutta Pudasjärvellä on myös projekti, jossa on tavoitteena rakentaa puurakentamisen perustuva asuinkortteli.

Erilaisten leikkauslistojen keksimisen sijaan valtion tulee tukea kotimaisia työllistäviä hankkeita. Alueen kansanedustajien tulee edistää puurakentamisen kehittämistä. Se on aluepolitiikkaa parhaimmillaan. Metsiä meiltä ei voi viedä halvantyövoiman maihin, osaamista ja työvoimaa meillä on eikä voi unohtaa, että verotulot säilyvät Suomessa.

Seppo Karjalainen
kansanedustajaehdokas (vas.)
työsuojeluvaltuutettu