Risto Kalliorinne: Massatyöttömyys ja valtionomaisuuden tuhlaus

RistoKalliorinne-3037Valtio ilmoitti viime viikolla myyvänsä miljardin euron edestä TeliaSoneran osakkeita ja aikovansa käyttää saadut rahat lainojen maksuun. Taloussanomat-lehdessä (11.2.) osakestrategi Jukka Oksaharju ruoti valtion päätöstä kovin sanoin:

”TeliaSonera maksaa tällä hetkellä lähes kuuden prosentin osinkotuottoa ja on linjannut maksavansa vähintään sen myös vuoden kuluttua. Valtio saa lainaa karvan verran päälle nollan prosentin korolla. Mitä järkeä on silloin myydä kuuden prosentin osinkotuottopaperia?”

Mitään järkeä valtionomaisuuden hoidossa ei olekaan. Tuottavia yhtiöitä myydään pilkkahintaan, eikä saatuja rahoja käytetä uusien työpaikkojen synnyttämiseen. Hallituksessa ei ymmärretä järkevän taloudenpidon päälle ja eikä käsitetä massatyöttömyyden yhteiskunnalle aiheuttamia kestämättömiä kustannuksia.

Moni poliitikko on huolissaan Suomen velkaantumisesta ja kertoo Suomen elävän yli varojensa. Valtion menoja kauhistellaan ja lääkkeeksi esitetään kovia leikkauksia budjettiin. Liian vähälle huomiolle on jäänyt valtion velkaantumisen suurin yksittäinen syy – korkea työttömyys.

Vuonna 2013 maksettiin työttömyyspäivärahoja 4,2 miljardia euroa. Tämä yksittäinen summa on melkein yhtä suuri kuin valtion budjetin alijäämä, mutta se ei suinkaan ole työttömyyden ainoa kustannus.

Työttömyys vähentää verotuloja, sillä päivärahat jäävät aina alle ihmisen palkkatason ja näin maksettavien verojen määrä pienenee.

Työttömyys vähentää kotimaista kulutuskysyntää. Työttömät harvoin rakentavat taloja, tekevät hankintoja tai käyttävät yksityisiä palveluja. Kaikki tämä on pois talouskasvustamme ja luo lisää työttömyyttä.

Yhteiskunta elää vain työnteolla ja nyt massatyöttömyyden aikana satojen tuhansien ihmisten työpanos jää hyödyntämättä. Tälle on vaikea laskea hintaa, mutta voidaan vain kuvitella mitä kaikkea hyvää saisimme aikaan, jos nämä kaikki tekevät kädet saataisiin mukaan työelämään.

Työttömyys myös lisää sosiaali- ja terveysmenoja. Monien tutkimusten tulos on, että erityisesti pitkittyvä työttömyys vaikuttaa ihmisen arkeen kielteisesti. Tästä seuraa lisääntyvä tarve sosiaali- ja terveyspalveluille ja tämä luo uusia menoja julkiselle sektorille.

Kovimman hinnan maksaa kuitenkin työtön itse. Työttömyys on useimmille inhimillinen tragedia, jonka seurauksena tulotaso romahtaa, itsetunto kärsii ja terveysongelmat lisääntyvät. Myös työttömän läheiset ovat kielteisten vaikutusten piirissä, joten ongelmat eivät rajoitu pelkästään 363 300:n työttömän yksilön elämään.

Työttömyyden syventäminen suurilla säästöillä ja leikkauslistoilla on taloudellisesti järjetöntä. Massatyöttömyys syöksee Suomen vararikkoon ja siksi valtiovallan on kitkettävä työttömyyttä uusilla investoinneilla.

Homekoulut ja tiet kuntoon, teolliset investoinnit liikkeelle ja pohjoisen luonnonvarat käyttöön!

Risto Kalliorinne

Kansan Tahto 19.2.