Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto huolissaan hallituksen sote-säästölistasta

Raahessa kokoontunut Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston piirihallitus on huolissaan hallituksen piilossa tekemän sote-säästölistan vaikutuksista erityisesti vanhus- ja vammaispalveluihin. Listan on hallitukselle laatinut konsulttiyritys Nordic Healthcare Group, jonka mukaan sote-puolelta säästöjä on tarkoitus saada jatkossa kolme miljardia vuodessa.

– Laskelman mukaan vuotuinen sote-säästö on mahdollinen, jos vanhuksia siirretään kotihoivaan ja esimerkiksi vammaisten palveluissa ja nuortenpsykiatriassa siirrytään vielä nykyistä enemmän kohti avopalveluita. Listaa ei ole kuitenkaan kukaan ministeri esitellyt ja siitä ei ole käyty julkista keskustelua lainkaan, piirihallituksesta hämmästellään.

Piirihallituksessa pelätään, että hallituksen ”kotihoiva” tarkoittaa vanhusten ja vammaisten siirtämistä ympärivuorokautisesta hoidosta oman onnensa nojaan riippumatta henkilön tilanteesta ja hoidon tarpeesta. Tämä on jo nykyisin ongelma.

Piirihallitus muistuttaa lisäksi, että lasten- ja nuortenpsykiatrian vuodeosastopaikoista ja mielenterveyden ennaltaehkäisevästä työstä tehtävät leikkaukset tulevat jatkossa maksamaan moninkertaisesti säästöihin verrattuna.

– On jälleen kerran syytä kysyä, onko tästäkään asiasta tehty minkäänlaisia vaikutusarvioita? Seuraukset tulevat olemaan vakavat, jos lasten, nuorten, päihdeongelmaisten ja mielenterveyspotilaiden palveluissa lisätään avopalveluiden osuutta.

Myös sote-uudistuksen kehutut kustannussäästöt asettuvat piirihallituksen mielestä kyseenalaiseen valoon.

– Koska kunnat eivät voi itse toimia palvelujen tuottajana, on palvelut pakko yhtiöittää, joka lisää kustannuksia. Oulussa kokeiltu tilaaja-tuottajamalli lisäsi byrokratiaa ja kustannuksia, samalla kun kuntalaisten palveluja ajettiin alas. Hallitus haluaa toteuttaa saman valtakunnan tasolla.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston mielestä sote-uudistuksessa tulisi säilyttää julkisen sektorin keskeinen rooli. Vain siten voi toteutua sote-uudistuksen keskeisin tavoite eli sosiaali- ja terveyspalvelujen integroiminen samalle luukulle lähemmäs kuntalaista. Hallituksen ajama sekava malli luo ainoastaan lisää luukkuja ja kustannuksia yksityisten yritysten kuoriessa kermat päältä. Uudistuksesta on tulossa yhteiskunnalle kallis, vaikka tavoite oli toinen.

Lisätiedot
Veli Paasimaa
Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston pj.
p. 041 445 0744
veli [dot] paasimaa [at] muhos [dot] fi